Акции за тековниот месец
Соопштенија

Покана за меѓународен планински велосипедски маратон „ШАРСКИ ВОДИ 2014“

Друштвото за планинарски спортови „Трансверзалец“ од Скопје на ден 29.06.2014 година (недела) го организира Меѓународен Планинаски Велосипедски....

Организирано поминување на ПРВАТА МАКЕДОНСКА ТРАНСВЕРЗАЛА

Ги известуваме сите планинарски друштва и сите планинари дека во периодот од 04.07.2014 до 12.07.2014 година ќе биде организирана обиколка на Трансверзалата со водичи.....

Постари соопштенија

Јавна покана за „Чичко Јосиф Илковски 2014„

Во чест на нашиот драг колега-планинар, писател, борец за Македонија како пристојно место за живеење, кој трагично загина бранејки ја ....

Скијање и прошетка на Попова Шапка

Секоја недела ПД Трансверзалец организира скијање и прошетка на Попова Шапка. Работат сите ски лифтови и жичарници. Поаѓање: недела во 07:30 часот кај паркингот кај Пошта кај Железничка станица. Цена за превоз 400 денари.
Извештаи

Маркирање „Врган Плус“. Искачување на Титов Врв

На 24 и 25 мај се одржа 33 традиционално искачување на Титов Врв - највисок врв на Шар планина 2747м.н.в. на кое учествуваа околу 900 планинари. Неколку активисти од П.Д. Трансверзалец почнаа со маркирање на планинарската патека Врган Плус ....

Водопад "Длабока река"

Овој викенд се поклопија повеке планинарски акции во Mакедонија од републички карактер. Nие ја почитуваме друштвената и така на 18.05.2014 во 06 чaсот тргнавме за националниот парк Маврово...

Пелистер

На 10.05.2014 се одржа 25 традиционално искачување на Пелистер во чест на Димитар Илиевски-Мурато првиот Македонец на Еверест. Трансверзалец учествуваше со 25 учесника. Тргнавме во 4 рано ...

Марш во чест на Чичко Јосиф Илковски

На 11.04.2014 во попладневните часови тргнавме со воз до Богомила. Во 21 часот бевме во планинарскиот дом Чеплес. Во сабота во 7 часот наутро тргнавме кон врвот Солунска Глава 2540 м.....

Манастир Св. Преображение - село Зрзе

На 16.03.2014, Недела. Со воз тргнавме во 6:45 од железничка станица Скопје. Се симнавме на станицата кај селото Слепче. Групата од стотина планинари ја поделивме во 3 подгрупи.....

Планински врв „Плат“

Плат (планински врв) е планинскиот врв на Шар Планина, во северо-западниот дел на Република Македонија. Тој е составен дел на Шар Планина и неговата височина е 2.398 метри.....

Протестен марш „Да го спасиме Водно“

На 09.02.2014 во Недела се одржа вториот протесен марш за Водно на кој имаше пристојна посетеност со повеќе од 350 учесници. Се појде од основното училиште Кочо Рацин во 10:00 часот. На средно....

9-то традиционално искачување на Титов Врв

Се одржа на 22.12.2013 г. недела, во прекрасен зимски амбиент и идеални временски услови. Веке во 05 ч. првите планинари тргнаа кон врвот а официјално во 6:30 тргна поголемата групаочна во с. Јелошник (Тетовско)....

Езерски Врв

Стартот почна во с. Јелошник (Тетовско) во 8,00 часот. Групата броеше околу 33 планинари. Се одеше во колона низ шумски широк пат и се стигна до едно бачило. По патот планинарите се насладуваа со многу капини...

Маратон "Шарски Води 2013"

30 Јуни 4:30 часот се собравме сите учесници кај Пошта, Железничка станица. Ги товаривме велосипедите во камион и тргнавме кон Попова Шапка. Пристигнавме на Попова Шапка во 7:15 часот и таму не пречека...

5 то традиционално искачување на врв ЉУБОТЕН

11.11.2012 (недела) - Во 06.00 часот поаѓање од жел.станица - паркинг пред Пошта. Пристигнување во Старо село-750мнв и во 07.00 часот поаѓање кон Планинарскиот дом Љуботен - 1700мнв. Краток одмор...

Ноќно искачување на Водно

Во 21,00 часот тргнавме од ОУ Кочо Рацин кон врвот на Водно. Групата ја сочинуваа 10 планинари од планинарското друштво „Трансверзалец“. Се искачувавме по планинарската маркирана патека до...

Караниколички езера и Боговинско езеро

Сабота 29 септември во 6,00 часот се собравме пред ПТТ- Железничка станица со две коли 9 планинари. Заминавме преку Тетово, Шипковица, Бродец, до Вешала. Ги оставивме возилата на почетокот од...

Искачување на Олимп

Планинарското друштво трансверзалец во соработка со макпетрол и 18август организира традиционално искачување на Олимп ,последен викенд во септември.Седумдестина планинари тргнавме во петок...

Планинарската акција на манастир Зрзе

Со утринскиот воз тргнавме кон Манастирот Зрзе, Македонски метеор. Групата броеше 18 учеснци, со воз се возевме до с. Селце. Продолживме да одиме по асфалтен пат до село Костинци, а од тука по макадам до...

Февруарски поход

На 3 март со возот во 6.43 часот тргнавме да го одбележиме Фебруарскиот поход, во долината Азот, таму каде што се случувал во 1943 година. Планинарската група од Скопје со 11 учесника, втората со 10 од...
Галерии

Марш Чичко Јосиф

30 фотографии

Пелинце-Китка

29 фотографии

Манастир „Зрзе“

18 фотографии

Протест на Водно

13 фотографии

Титов Врв

27 фотографии

Враца, Мусала

12 фотографии

Љуботен

14 фотографии

Мусала

17 фотографии

Ц.Езеро, Бориславец

29 фотографии

Голема Враца

21 фотографии

Езерски Врвови

88 Фотографии

Олимп

24 Фотографии

Лешница/Вардариште

24 Фотографии

Врган Плус

17 Фотографии

Февруарски поход

5 Фотографии

Врв Љуботен

12 Фотографии
Разно
За нас

Биографија на П.Д. Трансверзалец

ДПС „Трансверзалец“ е формиран 1998 година со цел да се доближи и развие планинарскиот спорт во Скопје и Македонија преку квалитет и масовност. Целна група беа младите од градот преку курсеви.....

Планинарски дом Смрека

Планинарскиот дом „Смрека“ е сместен во Скијачкиот центар на Попова Шапка на 1800 м.н.в. во централниот дел на најголемиот планински масив во Македонија, „Шар Планина“. До него се стигнува преку добар ....
Изберете тема
Светла
Темна

Телефон:
Контакт П.Д. Трансверзалец:
Контакт администратор:

3 221 350 / 070 641 998
transverzalec@mt.net.mk
bogatinovski.dejan@gmail.com

Јануари
Ден Акција
12 Церипашина-Антени зимско искачување
Дата: 12.01.2014
Локација: Церипашина-Антени зимско искачување
Цена:400 ден.
Време:7:00 од железничка
Опис: Се пешачи 2 часа нагоре и 2 часа надоле
17-19 Вихрен
Дата: 17.01.2014-19.01.2014
Локација: Банско-Бугарија
Цена:10-12 е. од ноќ
Време:N/A
Опис: 2919 м.н.в, Време за искачување 3 и пол часа нагоре и 3 часа надоле. Спиење во Банско
26 Плат 2398м. Зимско искачување
Дата: 26.01.2014
Локација: Плат
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: 2398 м.н.в.
Февруари
Ден Акција
01-02 Банско, Тодорка
Дата: 01.02.2014-02.02.2014
Локација: Бугарија Банско, Тодорка
Цена:10-12 е. од ноќ
Време:N/A
Опис: 2746 м.н.в. Прво се оди со жичара, потоа уште 1 и пол час пешачење до врвот Тодорка
07-09 Копаоник - Србија
Дата: 07.02.2014-09.02.2014
Локација: Србија
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: Скијање на Копаоник, планинарење до Панчичев врв 2000 м.
09 Крчин-Зимско искачување
Дата: 09.02.2014
Локација: Крчин
Цена:600 ден.
Време:6ч. Поаѓање
Опис: Пешачење во зимски услови, 3 и пол часа до врв и 3 часа надоле
19 Школа за ориентација
Дата: 26.02.2014
Локација: Студенски парламент на Уким
Цена:Бесплатно
Време:19:30
Опис: Школа за ориентација. За поистакнатите курсисти ке има бесплатен превоз за сите меѓународни натпревари по ориентација
23 Кобилица-Зимско искачување
Дата: 23.02.2014
Локација: Кобилица-Зимско искачување
Цена:500 ден.
Време:6ч.
Опис: 3 часа нагоре и 2 часа надоле
26 Школа за ориентација
Дата: 26.02.2014
Локација: Студенски парламент на Уким
Цена:N/A
Време:19:30
Опис: Школа за ориентација. За поистакнатите курсисти ке има бесплатен превоз за сите меѓународни натпревари по ориентација
Март
Ден Акција
02 Скопска Црна Гора-Црн Врв
Дата: 02.03.2014
Локација: Скопска Црна Гора-Црн Врв
Цена:N/A
Време:7ч. Селска 47 јсп за с.Љубанци
Опис: Превоз до с. Љубанци во 7ч. со автобус на јсп број 47. Се пешачи 4 часа нагоре, 3 часа надоле
05 Школа за ориентација
Дата: 05.03.2014
Локација: Студенски парламент на Уким
Цена:N/A
Време:19:30
Опис: Школа за ориентација. За поистакнатите курсисти ке има бесплатен превоз за сите меѓународни натпревари по ориентација
09 Кокино-Куклино-Кратово
Дата: 09.03.2014
Локација: Кокино-Куклино-Кратово
Цена:650 ден.
Време:7ч. ж.с.
Опис: Посета на црквата од 12 век во село Старо Нагоричани и местото каде престојувал св. Прохор Пчински и бањата Стрновац. Со посета на кафеани во Кратово (Пастрмајлии)
12 Школа за ориентација
Дата: 12.03.2014
Локација: Студенски парламент на Уким
Цена:N/A
Време:19:30
Опис: Школа за ориентација. За поистакнатите курсисти ке има бесплатен превоз за сите меѓународни натпревари по ориентација
16 Манастир Зрзе, с. Стровија
Дата: 16.03.2014
Локација: с. Слепче пред Прилеп
Цена:350 ден за воз
Време:6:30 ж.с. во воз
Опис: Се оди 2 часа пеш до манастирот Зрзе. Од Зрзе се оди пеш преку Маргар и Долгаец до с. Стровија 3 и пол часа, во планинарски дом. Таму има ручек-грав, салата, ракија, по цена од 100 денари за домот. Враќање пеш до с. Гостиражни 1ч. Враќање од с. Гостиражни со воз во 19 ч.
19 Школа за ориентација
Дата: 19.03.2014
Локација: Студенски парламент на Уким
Цена:N/A
Време:19:30
Опис: Школа за ориентација. За поистакнатите курсисти ке има бесплатен превоз за сите меѓународни натпревари по ориентација
22-23 Стогово Бикдорук
Дата: 22.03.2014-23.03.2014
Локација: Стогово Бикдорук
Цена:900 ден. превоз и спиење во с. Гари во пензионерски дом.
Време:8ч.
Опис: Пешачење 4 и пол часа нагоре и 3 часа надоле
30 Ориентација-Градски парк
Дата: 30.03.2014
Локација: Градски парк
Цена:N/A
Време:10ч
Опис: Отворено првенство на Скопје во склоп на републичка лига во спортска Ориентација
Април
Ден Акција
06 Беловишки водопади
Дата: 06.04.2014
Локација: Шар Планина
Цена:400 ден.
Време:8ч.
Опис: Се пешачи 2 часа нагоре и 2 часа надоле. Ручек во меаните на излетничкото место Петочко Водиче над с. Беловиште
11-13 Јакупица - марш "Чичко Јосиф Илковски", Чеплес-Солунска Глава-Караџица-Китка
Дата: 11.04.2014-13.04.2014
Локација: Јакупица, Караџица, Китка, Солунска Глава
Цена:200 ден. карта за воз во еден правец до с. Богомила плус за спиење во 2та дома по 150 ден.
Време:14:30
Опис: Со воз се оди до ж. станица Ореше. Од Ореше се пешачи до с. Папрадиште 1 час. Од тука уште 2 и пол часа до планинарски дом Чеплес. Спиење во Чеплес. Наредно утро 4 часа пешачење до врв Солунска Глава, уште 6-7 часа до планинарски дом Караџица. Ноќевање во домот. Спиење во двата дома е по 150 ден. со книшка. Во Недела се трга во 7ч. и за 4 часа се стига преку с. Алдинци и Преслап до планинарски дом Китка каде се дружиме со останатите групи планинари. Враќање во Скопје во 16ч од с. Горно Количани. Должина на патеката е 58 км
13 Марш на Китка "Чичко Ј. Илковски"
Дата: 13.04.2014
Локација: с. Горно Количани, Китка
Цена:150 ден.
Време:8ч. од ж.с.
Опис: Се пешачи од с. Горно Количани до Китка 2 и пол часа во еден правец. Ке се одржи пригодна беседа за чичко Јосиф Илковски. Должина на патеката 8100 метри
27 Манастир Трескавец
Дата: 27.04.2014
Локација: Прилеп
Цена:400 ден.
Време:6:30ч. кај поштата на железничка станица
Опис: Се пешачи нагоре 4 часа, враќање до Прилеп 2 часа.
Мај
Ден Акција
01 Матка-Водно
Дата: 01.05.2014
Локација: N/A
Цена:N/A
Време:7ч. автобус 60ка јсп
Опис: Со автобус на јсп врој 60 кој тргнува од транспортен центар во 07:00 часот, се оди до Матка. Од Матка се пешачи 4-5 часа до врв на Водно и надоле уште саат и пол
01-04 Маркирање Врѓан Плус
Дата: 01.05.2014-04.05.2014
Локација: Попова Шапка со спиење во Смрека
Цена:спиење 200 ден. од ноќ, превоз 600 ден.
Време:8ч на 01.05
Опис: Работна акција: расчистување, обележување и поставување патокази и табли на патеката. За учесниците во акцијата е бесплатно превоз, спиење и храна.
04 Дуфски Водопади - Крчин или Локов
Дата: 04.05.2014
Локација: с. Ростуше
Цена:500 ден.
Време:6ч.
Опис: Се пешачи пола час до Дуфски водопад. Потоа се формираат две групи. Едната оди до езеро Локов саат и пол пешачење, другата група оди до врв Крчин 2 и пол часа пешачење нагоре и 2 часа надоле. Со посета на манастир Бигорски. Враќање околу 22ч во Скопје.
10-11 Пелистер-Традиционален марш "Мурато"
Дата: 10.05.2014-11.05.2014
Локација: Пелистер
Цена:600 ден.
Време:04ч.
Опис: Пеш одење 5 часа нагоре и 4 надоле. Се оди од Бегова Чешма кај жичарата, преку Шумска Куќа до врвот Мурато
18 Водопад "Длабока река" - Мал Кораб
Дата: 18.05.2014
Локација: Кораб
Цена:600 ден.
Време:06:00
Опис: Пешачење 6 часа нагоре од с. Рибница преку Попова Ливада, Пралуга и видоковец до најголемиот водопад во Македонија "Длабока Река". Враќање 5 часа.
22-25 Рафтинг на Тара
Дата: 22.05.2014-25.05.2014
Локација: Бих
Цена: 105/110/115 евра
Време:Поаѓање 18:00ч.
Опис: На 22-23 патување Призрен, Скадар. Во Бечици капење на Јадранско море, вечерта пристигнување во кампот на Дрина. На 24ти рафтинг на Тара и забава во кампот. На 25ти враќање преку Копаоник/Прибој на река Лим.
25 Мала Враца-с. Горно Јаловце заедно со П.Д. Бистра
Дата: 25.05.2014
Локација: Гостиварско
Цена:500 ден.
Време:6ч.
Опис: Се пешачи 5ч. нагоре до Врв Мала Враца 2540 м.н.в, и 4ч. надоле.
Јуни
Ден Акција
01-02 Титов Врв
Дата: 01.06.2014 - 02.06.2014
Локација: Шар Планина
Цена:600 ден. за 2 дена, 400 ден. за еден ден
Време:08:00 Сабота, 05:30 Недела
Опис: Традиционално искачување на Титов Врв. 200 ден. спиење во Смрека на Попова Шапка. Во Сабота излет до Црн Врв.
14 Аџина река
Дата: 14.06.2014
Локација: Гостивар
Цена:600 ден.
Време:05:30 од Скопје
Опис: Се пешачи 6 часа до планинарскиот дом (Бесплатен ручек). Назад 1 час пешачење до комбе. Висина 2300 м.н.в.
14-15 Рилски езера
Дата: 14.06.2014-15.06.2014
Локација: Маљовица - Бугарија
Цена:50 евра.
Време:Сабота во 05ч.
Опис: Се поаѓа од Хижа Пионерска преку Хижа Рилски Езера до врвот Раздела. Се пешачи 4 саати нагоре и 3 надоле. (Може да се продолжи и до Хижа Маљовица уште 3 саати)
22-23 Музички хепенинг-Беличица-Меденица-Бистра
Дата: 22.06.2014-23.06.2014
Локација: с. Беличица, врв Меденица на планина Бистра
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: Организатор: П.Д. Македон Скопје
26.06-13.07 Фестивал "Да Шараме по Шара 14"
Дата: 23.06.2014-13.07.2014
Локација: Шар Планина
Цена:N/A
Време:26.06 во 8 часот, сите други денови во 05ч од Скопје, во 06ч. од Тетово
Опис: Превоз од Скопје железничка станица до Попова Шапка секој ден
26Пешачење на Вргањ Плус, семинар за ориентација, трибина со изложба, забава
Дата: 26.06.2014
Локација: Шар Планина, Попова Шапка
Цена:400 ден плус 150 за велосипед
Време:11:00
Опис:11ч: Пешачење-Вргањ Плус 4 саати, семинар за ориентација-почетници/ 19ч: Трибина со изложба-Развој на планинскиот туризам на Шар Планина /21ч: Забава
27 Среден Камен, Велосипедизам (Лешница-Бозовце-Шипковица), алпинизам, ориентација на кратки патеки, трибина, забава
Дата: 27.06.2014
Локација: Шар Планина, Попова Шапка
Цена:400 ден плус 150 за велосипед
Време:
Опис: 7:30ч: Среден Камен 2465м. се пешачи 5 часа нагоре и 4 надоле./ 8ч: Велосипедизам П.Ш. Лешница-Бозовце-Шипковица/ Алпинизам-филм/Ориентација-кратки патеки/ 19ч: Трибина-Шара како национален парк, предности и недостатоци/ 21ч: Забава
28 Боговинско езеро, Велосипедизам до извор на река Пена, семинар за алпинизам, парагвајдерски скокови, ориентација на долги патеки...
Дата: 28.06.2014
Локација: Шар Планина, Попова Шапка
Цена:N/A
Време:07:30
Опис: 7:30ч Боговинско-Бело Езеро, пешачење 4 часа натака и 4 назад/ 8ч: Велосипедизам-до извор на река Пена, 4 часа натака и 3 назад/ Смрека алпинизам семинар за почетници, Болдер натпревар / Ливадичко Езеро и парагвајдерски скокови/ Ориентација долги патеки/ 13ч: Презентација и дегустација на еко храна од Шар Планина/ 19ч: Трибина/ 21ч: Забава/ Скопско лето
29 Маратон Шарски Води 2014 - Од Попова Шапка до с. Вруток
Дата: 29.06.2014
Локација: Шар Планина, Попова Шапка
Цена:750 ден. (600 ден. превоз плус 150 ден. стартнина)
Време:05:00 ч. поаѓање од Скопје
Опис: Маратон Шарски Води 2014 - Попова Шапка с. Вруток/ Старт 7:30ч. Планинарски дом "Смрека"/ Превоз од Скопје Недела/ 97км голем маратон и 75км мал маратон
29 Титов Врв, семинар за алпинизам, семинар за ориентација
Дата: 29.06.2014
Локација: Попова Шапка
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: Планинарење Титов Врв 2747м. пешачење 5 часа нагоре и 4 часа надоле/ Алпинизам-семинар за почетници / Ориентација-семинар за почетници
Јули
Ден Акција
04 Трансверзала Љуботен-Охрид 8 дена со шатори, собирање во планнарски дом/ Превоз со трактор од Старо село до домот.
Дата: 04.07.2014
Локација: Љуботен-Тетовско с. Вратница
Цена:N/A
Време:17:00
Опис: Поаѓање од с. Старо Село во 17ч. со трактори до планинарски дом Љуботен. Цена за трактор 150 ден од човек.
04 Прослава на св.Наум Чудотворец-мпц.
Дата: 04.07.2014
Локација: Попова Шапка
Цена:400 ден.
Време:N/A
Опис: Бесплатно гравче и дружење
12-13 Меѓународна трка "Езерски Врвови 2014".
Дата: 12.07.2014 - 13.07.2014
Локација: Шар Планина, Попова Шапка
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: Попова Шапка-Боговинско Езеро-Бориславец-Црно Езеро-Бело Езеро-Трпезница-Извор на Пена- Мал Турчин-Титов Врв-Церипашина-Попова Шапка.
19-20 Лешница-Меморијал-Тетекс
Дата: 19.07.2014 - 20.07.2014
Локација: N/A
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: N/A
26-27 Кајмакчалан-Скочивир
Дата: 26.07.2014 - 27.07.2014
Локација: Скочивир - Битолско
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: N/A
26-27 Прилеп-Витолиште-Демир Капија/ Спиење во с. Мрежичко-со велосипеди
Дата: 26.07.2014 - 27.07.2014
Локација: N/A
Цена:N/A
Време:06:30 воз
Опис: Превоз со воз до Прилеп а враќање од Демир Капија за Скопје со воз. (Доколку се соберат најмалку 5 учесници со велосипед)
Август
Ден Акција
01-03 Ботев Врв, Пештера Деветашкапеш
Дата: 01.08.2014 - 03.08.2014
Локација: Бугарија
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: N/A
02 Скопска Црна Гора-берба на чај
Дата: 02.08.2014
Локација: Скопска Црна Гора
Цена:Карта за автобус
Време:06:30 со автобус на јсп број 61 до с. Побожје
Опис: Прошетка на Скопска Црна Гора
08-10 Планина Пинд - Грција
Дата: 08.08.2014 - 10.08.2014
Локација: Грција
Цена:60 евра превоз плус ноќевање
Време:22:00
Опис: Ноќно патување на 08.08. Искачување на врв Камила (Gamila) 2497 м.н.в. На враќање попатно бањање на море
16-17 Пелистер-Брајчино
Дата: 16.08.2014 - 17.08.2014
Локација: Баба планина
Цена:1200 ден.
Време:05:00
Опис: Од Бегова чешма се пешачи 5 часа до врв Мурато, уште 2 часа до домот "Големо Езеро" каде се ноќева. Наредниот ден се пешачи уште 5 часа до село Брајчино. Може и со велосипед.
23-24 Попова Шапка Смрека-средба на генерации
Дата: 23.08.2014 - 24.08.2014
Локација: Попова Шапка - Планинарски дом "Смрека"
Цена: Превоз со ноќевање и јагне 1000 ден.
Време:08:00
Опис: Печење на шарпланински јагниња, на 10 души едно јагне, дружење, прошетка по патеката Врѓањ Плус, дружење со мечките.
28 Салаковски Езера
Дата: 28.08.2014
Локација: Караџица
Цена:400 ден.
Време:06:00
Опис: Село Црн Врв, Салаковско езеро, Планинарски дом Караџица, Село Цветово. Пешачење 9 часа. Може и само до Салаковски езера 6 часа со враќање.
27.08-01.09 Корчува-Хрватска
Дата: 27.08.2014 - 01.09.2014
Локација: Хрватска
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: N/A
Септември
Ден Акција
06-08 С. Рибница - Длабока Река - Мал Кораб- Голем Кораб - Аџина Река
Дата: 06.09.2014 - 08.09.2014
Локација: Планина Кораб
Цена:900 ден.
Време:06:00
Опис: Ноќевање во шатори, храна за 3 дена
07 Врв Голем Кораб
Дата: 07.09.2014
Локација: Планина Кораб
Цена:500 ден.
Време:06:00
Опис: 4 часа нагоре и 4 надоле
14 Ливадичко езеро
Дата: 14.09.2014
Локација: Шар Планина
Цена:450 ден.
Време:06:00
Опис: Превоз до планинарски дом Љуботен. Од таму 4 часа пешачење до Ливадичко Езеро и 3 часа назад (може и до врвот Пирибег)
19-21 Олимп
Дата: 19.09.2014 - 21.09.2014
Локација: Грција
Цена:46 евра со спиење и превоз
Време:15:00 на 19ти
Опис: Спиење во Олимпик бич или Неапори. Се пешачи 6 часа нагоре и 4 надоле.
19/21 Кмут Крали Марко маратон
Дата: 19.09.2014 / 21.09.2014
Локација: Прилеп
Цена:N/A
Време:N/A
Опис: N/A
27 Караниколичко Езеро
Дата: 27.09.2014
Локација: Шар Планина
Цена:500 ден. превоз
Време:07:00/td>
Опис: Можност за ноќевање на Попова Шапка во Смрека за искачување на Боговинско езеро наредниот ден.
28 Боговинско Езеро
Дата: 28.09.2014
Локација: Шар Планина
Цена:500 ден. превоз
Време:07:00
Опис: N/A
Октомври
Ден Акција
05 Манастир Лешок - Излетничко место Три Води, Црн Врв-Кобилица
Дата: 05.10.2014
Локација: Шар Планина
Цена:500 ден. превоз
Време:06:00
Опис: Пешачење 9 часа во еден правец од с. Лешок до с. Вејце
11-12 Црно Езеро, Бело Езеро, Боговинско Езеро, Попова Шапка. Шарска триологија со спиење во Смрека
Дата: 11.10.2014 - 12.10.2014
Локација: Шар Планина, Попова Шапка
Цена:850 ден со ноќевање и превоз
Време:06:00
Опис: 9 часа пешачење
23 Врв Рудока-Голема Враца
Дата: 23.10.2014
Локација: Шар Планина
Цена:550 ден.
Време:06:00
Опис: Пешачење 7 часа
25-26 Пирин Планина-Врв Синаница
Дата: 25.10.2014 - 26.10.2014
Локација: Сандански - Бугарија
Цена:1500 ден. превоз плус 300 ден. спиење во П. дом
Време:06:00
Опис: 2516 м.н.в.
25-26 Белица - Добра Вода
Дата: 25.10.2014 - 26.10.2014
Локација: Македонски Брод
Цена:1000 ден. превоз и спиење
Време:07:00
Опис: Искачување на врвот Добра Вода, пешачење 7 часа вкупно во два правци
Ноември
Ден Акција
1-2 Боровец-Врв Мусала
Дата: 01.11.2014 - 02.11.2014
Локација: Бугарија, Боровец
Цена:50 евра
Време:06:00
Опис: Шопинг во Софија. Се пешачи 6 часа нагоре до врвот и 4 надоле.
9 Љуботен - Традиционално искачување
Дата: 09.11.2014
Локација: Шар Планина
Цена:Превоз: 300 ден. / 500 ден. до планинарски дом
Време:07:00
Опис: 2499 м.н.в, пешачење 3 саати до домот и уште 2 нагоре до врвот, назад уште 4 часа. (Можност за планинарско гравче)
15-16 Солунска Глава-Чеплес
Дата: 15.11.2014 - 16-11.2014
Локација: Солунска глава
Цена:300 ден превоз, 150 ноќевање во домот
Време:06:30 воз
Опис: Се пешачи од с. Папрадиште 3 часа до Планинарскиот дом Чеплес и нагоре до врвот Солунска Глава уште 4 часа.
22-23 Пониква - Царев Врв Осоговски Планини
Дата: 22.11.2014 - 23.11.2014
Локација:
Цена:1000 со превоз и ноќевање
Време:07:00
Опис: Се пешачи од Пониква до Царев Врв 3 часа нагоре.
29-30 Планинарска забава Цар Самоил. Шетање на Беласица, водопади, манастири
Дата: 29.11.2014 - 30.11.2014
Локација: Струмица
Цена:Превоз 800 ден. Спиење 600 ден во хотел
Време:07:00
Опис: Прошетка на Смоларски водопади, Колешински водопад, манастири Водоча и Вељуса.
Декември
Ден Акција
06-07 Планина Витоша - Црн Врв
Дата: 06.12.2014 - 07.12.2014
Локација: Бугарија
Цена:45 евра превоз и ноќевање
Време:06:00
Опис: Шопинг во Софија, искачување 2 и пол часа нагоре и 2 часа надоле
14 Водно-Матка
Дата: 14.12.2014
Локација: Водно, Матка
Цена:N/A
Време:11 часот од врв на Водно
Опис: Светски ден на планинарство, со бесплатно гравче на Матка
20-21 Титов Врв - зимско искачување
Дата: 20.12.2014 - 21.12.2014
Локација: Шар Планина
Цена:800 ден. превоз и ноќевање за 2 дена
Време:08:00 од железничка станица
Опис: Сабота излет до Јелачки Црн Врв, Недела по зимска патека на Титов Врв. Се пешачи од 8 до 10 часа. Бесплатно гравче во Смрека на Попова Шапка
21 Титов Врв - зимско искачување
Дата: 20.12.2014 - 21.12.2014
Локација: Шар Планина
Цена:400 ден. превоз
Време:05:00 од железничка станица
Опис: По зимска патека на Титов Врв. Тргнување од Попова Шапка - Смрека во 06:30ч. Се пешачи од 8 до 10 часа. Бесплатно гравче во Смрека на Попова Шапка
31 Прослава на нова година
Дата: 21.12.2014
Локација: Попова Шапка - Планинарски дом "Смрека"
Цена:250 ден спиење-без грење во соба, 500 ден со греење во соба
Време:N/A
Опис: N/A