3-221-350

Извештај од акција

09 Feb

Кајмакчалан 2.524 мнв, Ниџе - Македонска страна   February 09, 2019   Планинарство

На 09/02/2019 г. во 18:05 ч, петчлена екипа на ДПС Трансверзалец – Скопје во состав Зоран Тодоровски, Зоран Костадинов, Дениз Мехмед, Крумислав Јовевски и Војкан Недковски го искачи врвот Кајмакчалан 2.524 мнв, Ниџе Планина од Македонската страна во зимски услови. Искачувањето на врвот е во чест и за вечен спомен на Калина Велевска и Александар Миновски. Кајмакчалан или Мачник е највисок врв на планината Ниџе, се наоѓа на јужната граница од Македонија. “За да не бидете никогаш заборавени! Само за вас врв Кајмачалан Ниџе Планина (Македонска страна). НЕПРЕБОЛ Сите патишта водат таму некаде многу повисоко од небото. Кон оние други неба. Патувајте низ бескрајот сега... Патувајте...” - Зоран Тодоровски


ПРЕБАРАЈ АКЦИИ

Статус на акции

  • Идна акција
  • Тековна акција
  • Измнината акција