3-221-350

Планината ви претставува предизвик?

Посакувате да ги истражите природните убавини на Македонија и Балканот? ВИЕ СТЕ НА ПРАВОТО МЕСТО !

ДПС „Трансверзалец“ е формиран 1998 година со цел да се потикне развојот на планинарските спортови во Скопје и Македонија преку понуда на квалитетни планинарски акции, ориентациони натпревари и планинско велосипедски тури. Целна група на планинарскиот клуб се сите планинари како и екологисти, студенти, ентузијасти и сите оние кои ја почитуваат и сакаат планината.Меморијално искачување на Син Врв (Антени) 2531 м на Шар Планина

Планинарска тура за искачување на Син Врв (Антени) висок 2531 м.н.в. на Шар Планина, над Попова Шапка, во спомен и чест на нашиот почитуван планинар и пријател Перо Атанасов - Црна Стрела. Тура: ПОПОВА ШАПКА - СИН ВРВ Патека на движење: Попова Шапка - Церипашина - Син Врв (и назад). 26 January 2020


Врв 5/12: Кафчал на Лубен (1762 мнв)

На почетокот на февруари, одиме по врвиците на македонските комити, војводи и борци, да го искачиме врвот Кафчал на планината Лубен со глетки кон сите планини и врвови во западна Македонија! Кафчал e највисокиот врв на планината Лубен со надморска височина од 1.762 метри. Врвот се издига јужно од селото Цер, лево од патот кој ги поврзува Другово... 02 February 2020

Прегледај го извештајот

ПЕРЕН на Козјак (1326 м.н.в.)

22 January 2020, 09:34

НА 12.01. педесетина планинари и предизвикувачи по убаво и идилично снежно време го искачија четвртиот предвиден врв во четвртата сезона, Перен висок 1326 метри на планината Козјак дел од масивот Козјак-Герман-Билино...

Прегледај го извештајот

Светски ден на планината

22 January 2020, 09:34

Светскиот ден на планината во организација на ФПСМ се одбележи на 08 декември 2019 година. Традиционално секоја година ФПСМ се придружува кон одбележување на овој ден, со цел да се зголеми важноста на планината за...

Прегледај го извештајот

Врв Бајрак (1527 м.) на Караџица

22 January 2020, 09:34

01ви Декември 2019 година, ден резервиран за планина и искачување на врв со интересно име, врвот Бајрак позициониран на северниот дел на планинскиот масив Мокра на пределот помеѓу неговите планински огранки Караџица и Ки

Дали сте спремни да излезете викендов од урбаната средина ? Да!