070-351-898 / 070-317-740 / 070-641-998

Извештај од акција

09 Aug

Врв 10/12: СТАРКОВ ЗАБ на НИЏЕ   August 09, 2020   Планинарство

На 09.08.2020 низ најдалечните и недопрените предели на Мариово по сртот на Ниџе планина на кој се наоѓал македонскиот Солунски фронт во Првата светска војна, со глетки кон Пелистер, Сариѓолските езера во Егејска Македонија и бројни планински венци во сите правци го искачивме врвот Старков Заб. Овој врв со надморска виссочина од 2.223 метри е 10-ти по ред во рамки на предизвикот „12 планински врвови„. Стартот на планинарската акција започна кај манастирот над мостот пред мариовското село Скочивир . Должината на турата изнесуваше 32 километри со што спаѓа во категорија тешки тури, на самата тура се изврши маркирање на патеката. Акцијата се одвиваше согласно препораките за движење низ планина согласно упатствата на ФПСМ.


ПРЕБАРАЈ АКЦИИ1

Статус на акции

  • Идна акција
  • Тековна акција
  • Измнината акција