070-351-898 / 070-317-740 / 070-641-998

Блог

img

Искачувањето на врвот Кабаш (2391 м.) од јужната страна и падина е најкратката патека и (според мене) најдобриот пристап за негово искачување, со должина од речиси 6 километри во правец и нешто помалку од вкупно 12 км, започнувајќи од селото Нивиште. Патеката започнува од селото каде има обележани планинарски маркации.

Прочитај повеќе
img

На состанокот на Претседателството на ДПС Трансверзалец – Скопје на ден 27.02.2020 година е донесена:

Прочитај повеќе
img

Во саботата наутро на 28 декември нашата планинарка и алпинистка Илина Арсова која беше дел од меѓународна експедиција, го искачи врвот Винсон 4892 мнв. на Антартикот. Со ова искачување Илина Арсова стана прва жена од нашата земја и една од 60-те во светот кои ги искачиле највисоките врвови на сите континенти (по Меснерова листа), како врвен успех во планинарските спортови. Со ова искачување Илина го комплетираше проектот „Seven Summits“, искачувајќи ги сите 7 највисоки врвови на 7-те континенти

Прочитај повеќе
img

Меѓународниот ден на планините се слави на 11 декември секоја година на глобално ниво за да се подигне свеста за важноста на планините во нашите животи и за нашата планета. Важноста на Меѓународниот ден на планините, темата за 2019 година, историјата, значењето и некои клучни факти ќе бидат проследени во прилог.

Прочитај повеќе
img

Одлука за висината на цената за ноќевање во летен и зимски перио во Планинарски дом „Смрека“

Прочитај повеќе
img

Колку што посетата на планините во зимскиот период може да донесе радости и убави моменти, толку може да биде опасна, ако сте неподготвени и неодговорни. - Во зима, никогаш не одите сами низ планините. - Подгответе се за ниски температури, пократки денови, затворени планинарски домови, помал број луѓе низ планините, опасност од лавини, и секако, опасности од лизгање.

Прочитај повеќе

Македонија денес - Активностите на планинарското друштво „Трансверзалец“

Прочитај повеќе

Ако сакате да бидете патувач, поминете ја Шар Планина и ќе бидете спремни за секакви услови, било каде. Никогаш не е лесно и едноставно но ќе видите убавина и ќе ги искусите сите предизвици со кои што би се соочиле кога би отишле на било која планина. Ќе бидете способни да одговорите на било која ситуација во даден момент.

Прочитај повеќе
img

Having time on my hands I joined several mountaineering clubs in Macedonia and the mountaineering club‘”Transverzalec” invited me for a hike. We were going to go for a “not very challenging” 25km (15 mile) hike with about 700 meters ascent and descent and there was a possibility of rain in the afternoon. OK, I know I can do that, the days are long and although it is still early summer, the weather is guaranteed. Right?

Прочитај повеќе
img

Викендов беше резервиран за предизвикот „12 Врвови“ кој го организираат мојот драг пријател Марио и планинарското друштво „Трансверзалец“. Овојпат бевме на врвот Лисец, највисокиот врв на западните гранки на Осоговo, кој се извишува над Кратовско и Кривопаланечко и чија надморска височина изнесува 1.526 метри. Врвот е лесно достапен, но патот досега не ме однел натаму, па ова ми беше прва прилика да го посетам.

Прочитај повеќе
img

Во планините важат други законитости отколку во долините. Тие што сакаат да ги посетуваат планините, треба да ги познаваат тие законитости и да им се прилагодуваат. Следуваат неколку насоки за посигурна посета на планините во зимски услови. Ако немате искуство, најдобро е во планините во зимски услови да се движите заедно со планинарски водичи регистрирани при Федерацијата за планинарски спортови во Македонија (ФПСМ). Што треба да знаете ако во зимски услови учестувате во планинарска акција?

Прочитај повеќе
img

Планинарењето е мелем за душата…Релаксира и ослободува од стрес,пред се пешачењето и качувањето по планините го зајакнуваат организамот и телото. Делува позитивно на емоциите,ја подигнува самодовербата,делува на социјалната сфера на животот,овозможува нови познанства и искуства…

Прочитај повеќе
img

Планинарскиот дом „Смрека“ е сместен во Скијачкиот центар на Попова Шапка на 1800 м.н.в. во централниот дел на најголемиот планински масив во Македонија, „Шар Планина“. До него се стигнува преку добар 20-километарски асфалтен пат од градот Тетово.

Прочитај повеќе
img

ДПС „Трансверзалец“ е формиран 1998 година со цел да се доближи и развие планинарскиот спорт во Скопје и Македонија преку квалитет и масовност. Целна група беа младите од градот преку курсеви за ориентација, спасување и алпинизам, водичи, кои ги одржавме во неколку основни училишта.

Прочитај повеќе